יותר ויותר נשים מגלות את התחום הגברי לכאורה אשר מבסס את מעמדו בארץ ובעולם, סקיפר או סקיפריט זהו מקצוע ימי מאתגר וכובש אשר קורא לנשים רבות אשר מעוניינות להשתלב בענף.
אם את אוהבת את הים ויש לך תשוקה רבה אליו אז המקצוע הזה הוא בדיוק בשבילך. אין צורך להיות בעלים של יאכטה כדי לשוט, כיום ניתן לשכור יאכטות בכל המרינות בארץ ובעולם החוויה של להשיט כלי כזה היא על חושית ומרגשת מנשוא, בייחוד אם את מתחברת אל הים ואל האנדרנלין שזורם שם.
אז לכבוד יום האישה הבינ"ל, קבלו 3 סקיפריות אשר שוברות את הסטיגמה
"סקיפריות אולי נחשב תחום גברי, אבל זה לא ככה", אומרת זיוה שפי מהוד השרון בעלת רישיון סקיפרית מזה שנתיים. הכל התחיל כשזיוה פרשה מתפקידה בחיל האוויר והחליטה ללכת בעקבות הלב שלה: לצד לימודי סטיילינג בבית הספר שנקר, היא החליטה להוציא גם רישיון סקיפר.
"תמיד אהבתי את הים. זה המקום אליו אני תמיד הולכת כדי להחליט החלטות חשובות בחיים, אני גם מציירת בים, יש לי גם קייק, בים אני מרגישה שאני מתעוררת". תוכלו למצוא את זיוה בשלל חופי ישראל היפים, תלוי במה שבחרה לעשות: במכמורת היא שטה בקייק, בשמורות טבע ובחופים מבודדים היא מציירת ועכשיו, כחברה במועדון שיא גל, היא גם יוצאת להפלגות ממרינה הרצליה ללב ים.
זיוה היא רק אחת מנשים רבות שהחליטו לממש את התשוקה להשיט יאכטה ולכבוד יום האישה הבינלאומי נפגשו עם שלוש מהן לשיחה על החיידק הימי, ההפלגות הבלתי נשכחות וסיפורים מהים הפתוח.
גלילה מור היא סקיפרית ותיקה עם רזומה של למעלה מ-20 שנים. "נולדתי בחיפה, אז הייתי כל הזמן בים, בין היתר בנבחרת ישראל לנערות בשחייה ובצופי ים וכשעברתי לתל-אביב לא הפסקתי לאהוב את הים. לפני 25 שנים עברתי קורס ומאז אני מפליגה המון בהפלגות פרטיות ובמהלך השנים גם השתתפתי בתחרויות, ביניהן משטים תחרותיים מטורקיה לארץ. זה היה מאתגר אבל מיציתי
לאן נהנתן במיוחד להפליג?
גלילה: "אני הייתי בהמון הפלגות בחו"ל, שטתי ביוון והאיים הקריביים ומקסיקו, אבל הכי יפה לדעתי היא טורקיה, יש שם אזורים מהממים, זה קרוב וזול, אקלים ים תיכוני ואוכל נהדר. לצערי עכשיו לא שטים לשם בגלל המצב".
זיוה: "אנחנו עשינו הפלגה מדהימה – טסנו עם שלושת ילדינו ליוון, שכרנו יאכטה מפוארת ועשינו הפלגה משפחתית של שבוע באיים הסרוניים, עברנו ממרינה למרינה, לפעמים היו עגינות מסודרות ולפעמים פשוט נקשרנו בחבל לסלעים ועצים. זו היתה חוויה משפחתית מגבשת ומעצימה, כי בעצם כל המשפחה היתה הצוות שלי וזו גם היתה הפלגה מרגשת כי זו היתה הפלגת הסולו המסודרת הראשונה שלי".
הים ידוע כזירה לא צפויה לפעמים. היו הפלגות מאתגרות?
גלילה: "היו הרבה הפלגות בהן מזג האוויר השתנה, זכורה לי במיוחד הפלגה מהארץ לכיוון טורקיה, היינו רק שניים על היאכטה והים היה מאוד סוער ובמשך שלושה ימים הרגשנו כמו מלחמה. אבל זה היה מחשל ומאתגר וזה גם מה שאני אוהבת – שאין הפלגה אחת שדומה לשנייה".
זיוה: "אני השתתפתי בפלגה מקצועית של שיא גל לקפריסין בינואר בשנה שעברה עם קבוצת סקיפרים ומדריך והתחילה סערה, הים הגיע ל-5 מטרים של גובה, היה גשום ונשבו רוחות עזות אבל זה היה מדהים בעיניי, כי ים סוער הוא מאתגר וכך יכולתי גם לראות את היכולות של היאכטה בים הפתוח ואיך אני מתמודדת בים גבוה. למעט הקור, אהבתי מאוד את האקשן".
בניגוד לגלילה ולזיוה שכבר מחזיקות רישיון סקיפריות, אמי אביב מכרמיאל נמצאת בתקופה זאת בלימודי קורס משיט בשיא גל להשטת יאכטות עד 24 מטרים. היא מגיעה מהצפון פעם בשבוע למרינה הרצליה ומקווה להוציא את הרישיון תוך 8-10 חודשים. "אני מאוד אוהבת ים וגדלתי במשפחה של גולשי רוח, לשכנים שלי יש סירה והם עושים סקי מים וזה היה חלום ללמוד. יצאתי להפלגת ניסיון והאווירה הייתה מדהימה, אהבתי את הגלים ואת השלווה שיש בים ואני גם אוהבת אתגרים".
מה את הכי אוהבת בלימודים?
"האמת שאני מאוד אוהבת את הניווטים, זה תחום חדש לי ואני מאוד אוהבת אותו. יש גם אווירה טובה בשיא גל של מועדון וכל סיום קורס יוצאים להפלגה. אני מחכה כבר לשכור יאכטה בחו"ל ולהפליג".
אמי אומנם הגיעה להפלגת ניסיון עם בעלה, אבל הוא פנה ללימודים של תחום אחר והיא נשארה ללמוד קורס משיט. זיוה מספרת שבעלה לומד בימים אלה קורס סקיפרים וכך שניהם יוכלו לנהל את ההפלגה בכוחות משותפים. על אף שיש לזיוה ולגלילה כבר רישיון ולגלילה גם ניסיון עצום בים, שתיהן מסבירות שכל הפלגה לומדים משהו חדש. גלילה מציינת שיש הפלגות בהן אומרים לה מדריכים את לא צריכה ללמוד, את כבר יכולה ללמד אותנו ועדיין היא טוענת שתמיד יש מה ללמוד.
לגבי היותן נשים בין חבורות גדולות של גברים, שלושתן אומרות שעדיין אין באמת הרבה נשים שבוחרות להיות סקיפריות.
גלילה: "כשאני למדתי לרישיון, היתה עוד אישה אחת שלמדה ושטה איתי עד היום, אבל כמעט ולא היו נשים. היום התחום יותר בתודעה ויש יותר נשים שעושות את הקורס ושטות. כדי ללמוד סקיפריות צריך לאהוב את הים וכן אני חושבת שגם צריך כושר פיזי ולא להתפנק ואומנם יש הרבה הפלגות חברתיות אבל יש גם הפלגות אקסטרים ובעצם בהפלגות לחו"ל זוכים בניסיון כי הים הפתוח בין ארצות והשינוי בתנאי מזג האוויר הם שבעצם שמאתגרים ומלמדים אותך את הניסיון המבוקש".
זיוה: "אין אומנם הרבה נשים, אבל אני חושבת שאנחנו הנשים יותר מוכשרות ממש אנחנו חופשות ולא תמיד מאמינות ביכולות שלנו, אבל זה לא ככה, זה רק נתפס כתחום גברי וברגע שיותר נשים יגלו וייחשפו אליו הן ייהנו מאוד".
לסיכום, למרות התדמית המסוקסת, לא מעט נשים מגלות שלהשיט יאכטה זה לא עניין מסובך כל כך, גם לא פיזית. למעשה, כמעט כל אחת יכולה לעבור קורס "משיטי יאכטות" שאורך כשמונה חודשים. ומשם הים הוא פתוח.
נתראה בים!