טמפרטורת המים בים התיכון

טמפרטורת המים בים התיכון

מאת: סקיפר יער ארז

שני משפטי רקע

התנאים לאורך חופי הים התיכון כנראה שסייעו מאוד לציביליזציות עתיקות להתפתח, לשגשג וליצור קשרים תרבותיים והיסטוריים ביניהן. 

למרות הדמיון הברור בין התרבויות הללו, יש הבדלים בתנאים בהם הן נוצרו, אחד ההבדלים הניכרים הוא: טמפרטורת מי-הים לחופיהן. 

לסקיפרים היוצאים להפלגה בים התיכון יש משמעות רבה לנתון זה בעיקר אם הם והמפליגים איתם, חובבי שחייה ושנירקול תוך עגינה במפרצים קסומים ומענגים.

כמה מילים על טמפרטורת המים בים התיכון באופן כללי

טמפרטורות הקיץ הממוצעות לחופי הים התיכון גבוהות למדי, כך שהמים מתאדים במהירות. סך כל המשקעים והנהרות הזורמים לים התיכון מהווים רק שליש מהמים שמתאדים; כך שנוצר גרעון משמעותי בכמות המים בים התיכון. ולכן אל הים התיכון נכנסים באופן קבוע מים מהאוקיינוס האטלנטי.
עיינו בתמונת הכותרת: הים התיכון כולל שני אגנים עמוקים: מערבי ומזרחי. האגן המערבי כולל את השטח מכף טרפלגר וגיברלטר (שם הים-התיכון פוגש את האוקיינוס-האטלנטי) עד למיצר שבין סיציליה לתוניסיה. האגן המזרחי משתרע מהחוף המזרחי של איטליה עד לחופי ישראל, לבנון וסוריה.
המים באגן המזרחי חמים יותר מהמערביים, בין היתר כי האגן המזרחי דרומי יותר: במרכז האגן המזרחי עובר קו הרוחב 34 .Nבעוד שבאמצע האגן המערבי עובר קו הרוחב 40.N – הבדל של 6 מעלות.

 

קרח בוונציה. נדיר ביותר, אבל קורה...

הטמפרטורה הגבוהה ביותר של הים התיכון נרשמת מידי שנה במפרץ סידרה, מול חופי לוב. באוגוסט, מי הים שם מגיעים לטמפרטורות של 31 מעלות צלסיוס. גם טמפרטורת המים הממוצעת בנקודה המזרחית ביותר של הים-התיכון באוגוסט מגיעה ל- 30 מעלות צלסיוס.

לעומת זה, טמפרטורות המים הנמוכות ביותר נמצאות בצפון הים האדריאטי קרוב לעיר וונציה. בחודש פברואר, טמפרטורת המים הממוצעת שם יורדת עד 5 מעלות צלסיוס. ומדי פעם אף נוצר קרח משמעותי במפרץ טרייסטה.

נוסיף שבאופן כללי, יש טווח של 10 מעלות צלזיוס בין הטמפרטורות הממוצעות של החורף והקיץ בים התיכון.

עכשיו בואו נעמיק מעט

לא נכון יהיה להניח שההבדלים בטמפרטורת המים תמיד תלויים במיקומם הצפוני או הדרומי יותר. התמונה שלפניכם מראה כי החוף הדרומי של צרפת למשל, במיוחד מפרץ ליון, שבו שוכנת העיר מרסיי, קר משמעותית מהחוף האיטלקי, הצפוני יותר.

שנת 2011 - טמפרטורות פני הים של הים התיכון ב -15 באוגוסט (למעלה) וב -15 בפברואר (למטה)
מקור: ESA / Medspiration

הסיבה לכך היא השפעת הזרמים הימיים: מים חמים יחסית הנכנסים לים התיכון דרך גיברלטר זורמים תחילה לאורך החוף הצפוני של אפריקה ומגיעים למיצר סיציליה, שם הם מתפצלים: חלק מהמים נע מזרחה, בעוד שחלק אחר נע צפונה לאורך החוף המערבי של איטליה.

הזרם החם יחסית שנע צפונה מתקרר בהדרגה. לכן החופים האיטלקיים מתברכים במים חמימים, אך כאשר אותם מים מגיעים למפרץ ליון, הם כבר התקררו לטמפרטורות המוצגות בתמונה למעלה. גורם חשוב נוסף המשפיע על טמפרטורת המים במפרץ היא עליית מי עומק (רוחות חזקות דוחפות את מי פני הים החמים לעומק הים, מה שמאלץ מים קרים יותר לעלות מלמטה) כמו כן נהר הרון מזרים מים קרים מאוד אל הים במפרץ ליון.

אם כך נסכם בקצרה

גורמים רבים כאמור, תורמים להבדלים בטמפרטורת המים ברחבי הים התיכון. 

בטבלה שלהלן תוכל לראות את הטמפרטורה הממוצעת באזורים נבחרים בים התיכון לפי חודש בשנה, ובממוצע שנתי (גזור ושמור).

ברוב אפליקציות חיזוי מזג אויר ניתן למצוא בקלות את נתון טמפרטורת מי פני הים (צילום המסך שלהלן הוא מאפליקציית  Windy).

סקיפרים:

שימו לב באופן מיוחד לטמפרטורת המים בחורף כמפורט בטבלה.

נפילה מיאכטה למים ( MOB ) בטמפרטורה כזו תביא קרוב לוודאי לתופעה הקרויה

 "הלם-מים-קרים" ולמוות וודאי ומיידי כמעט!

על כך ראו מאמר מפורט שכתבתי. לקריאת המאמר לחצו כאן

הפלגה בטוחה ומהנה.

קרדיט: WindyApp 

פוסטים נוספים:

משיכת חבל

גישה והקשרות

גישה והקשרות לרציף היא בדרך כלל הפעולה האחרונה שלנו בסיום שיט ומיועדת לסקיפרים ותיקים ומתחילים כאחד, היא חשובה לא רק מסיבות של בטיחותיות ונוחות אלא משום שזה הרושם האחרון שאנחנו נשאיר על האורחים שלקחנו איתנו לשיט.

קרא עוד »

איך לצייד, לארוז ולאחסן תיק נטישה

אף ימאי לא רוצה לחשוב על מצב בו יש להזדקק לתיק הנטישה, אך תכנון, ארגון ואחסון התיק כראוי יכול להבדיל בין חיים למוות.
תכננו מראש – כך תוכלו להפליג בביטחון, ובידיעה שאתה מוכנים לתרחישים הטובים ביותר – והגרועים ביותר.

קרא עוד »

מסלולי שייט בים התיכון לסקיפרים מתחילים

היכן כדאי לסקיפרים מתחילים להתנסות בחוויות השייט המלאות הראשונות שלהם? מה יש לקחת בחשבון בתכנון הפלגות אלה? מאמר זה עוסק במסלולים בים התיכון: טורקיה, מונטנגרו, קרואטיה, ספרד ויוון. וכמובן – אתם מוזמנים להתייעץ איתנו

קרא עוד »

חופשת שייט ביאכטה בחו"ל

כשמגבלת הנסיעות ברחבי העולם תגיע לסיום (כולנו מקווים), שייט של חברים ובני משפחה ביאכטה יהיה פתרון חופשה אידיאלית.
אז הנה כמה עצות זהב למתעתדים לצאת לחופשת שייט עצמאי בחו"ל, בעיקר למי שעושים זאת לראשונה.

קרא עוד »

סכנה להרעלת גז בספינה – אתם מודעים?

בשיאן, טמפרטורות המים בים התיכון מגיעות ל-31 מעלות צלסיוס בקיץ ובמקומות מסויימים צונחות עד לכדי 5 מעלות בלבד בחודשי החורף.
ננסה להבין מה המקור להבדלים אלו, ומשפיע על הטמפרטורה של מי הים התיכון.

קרא עוד »

מה מפה סינופטית יכולה לספר לנו על מזג האוויר?

שירותים מטאורולוגיים של כל מדינה יוצרים מפות סינופטיות כדי לתת בסיס לתחזית. גם אפליקציות לחיזוי מזג אוויר כוללות מפות סינופטיות. ניתן לתהות ולשאול, מדוע יש בכך צורך? הרי תחזית מזג האוויר הסופית ברורה ונגישה בקלות. בואו נבין איך מפה סינופטית יכולה לעזור לנו ככלי עזר לקבלת החלטות? זה כדאי!

קרא עוד »

טמפרטורת המים בים התיכון

בשיאן, טמפרטורות המים בים התיכון מגיעות ל-31 מעלות צלסיוס בקיץ ובמקומות מסויימים צונחות עד לכדי 5 מעלות בלבד בחודשי החורף.
ננסה להבין מה המקור להבדלים אלו, ומשפיע על הטמפרטורה של מי הים התיכון.

קרא עוד »
קטמרן בשקיעה

כללים לחיזוי מז"א באמצעות חזיתות

המפה הסינופטית היא הבסיס לחיזוי מזג אוויר. בתוכה הכלי החשוב ביותר הוא החזיתות. הכרת דפוס ההתנהגות צפוייה של החזית המתקרבת עשויה להציל חיים. במאמר זה נסביר מהם הכללים לחיזוי מז"א ע"י החזיתות השונות.

קרא עוד »

הלם מים קרים

הלם מים קרים (cold water shock) מהווה סכנת מוות ממשית בנפילה לים. הלם מים קרים הוא גורם מוות ששייטים רבים, בעיקר אנו, שייטי הים התיכון, לא מעריכים כראוי. מאמר זה בא כדי להסביר את המושג, להזהיר ולהגביר מודעות לסכנה מוחשית זו.

קרא עוד »

צמצום מפרשים

מאת: סקיפר יער ארז צמצום מפרשים מטרת הצמצום היא להקטין את הלחץ על מערך המפרשים והתורן, את הלחץ על הספינה, להקטין ההטיה,ולמנוע את קריעת המפרשים.

קרא עוד »

הסחה של היאכטה

מאת: סקיפר משה כהן הסחה של היאכטה לקראת הפלגות סוף השבוע הרבות הבאות עלינו לטובה, פינת "הטיפ שבועי" תיגע ב"הסחה" והשפעותיה על היאכטה, בדיוק עבור

קרא עוד »

אודות יער ארז

RYA Yacht Master, מדריך לכלל מקצועות השייט. מרכז קורס Yacht Master ב-Sea-Gal. בוגר תואר ראשון בגיאוגרפיה היסטורית ותואר שני במינהל עסקים. מוסמך בהדרכה ובהנחיית קבוצות.