מאת: סקיפר יער ארז
הלם מים קרים (cold water shock) מהווה סכנת מוות ממשית בנפילה לים. הלם מים קרים הוא גורם מוות ששייטים רבים, בעיקר אנו, שייטי הים התיכון, לא מעריכים כראוי. מאמר זה בא כדי להסביר את המושג, להזהיר ולהגביר מודעות לסכנה מוחשית זו.
נסביר את התופעה
כאשר גוף האדם שוקע לפתע במים קרים הוא חווה מספר תגובות פיזיולוגיות:
- הסכנה הגדולה ביותר היא שאיפת מים וטביעה – הלם מים קרים גורם לאובדן מיידי של שליטה בנשימה. התגובה המיידית ובלתי-רצונית או ניתנת לשליטה היא התנשמות עצומה, אחת או יותר, ואחריה היפר-וונטילציה – נשימה מהירה מאוד שקשה עד בלתי אפשרי לשלוט בה. קצב הנשימה, שעשוי לעלות עד פי עשרה, גורם בהכרח לשאיפת מים לריאות.
- טבילה פתאומית ב מים קרים מפחיתה באופן דרסטי את היכולת לעצור את הנשימה. בדרך כלל בין דקה לערך לפחות מ -10 שניות.
- מים קרים באוזניים – יכולים לגרום לסחרחורת ולדיסאוריינטציה (כל מי שעבר בדיקת ENG מכיר היטב את התופעה).
- התכווצות כלי הדם – עלייה בקצב הלב ולחץ הדם עד כדי דום לב גם אצל אנשים במצב בריאותי טוב.
- הורדה הפתאומית של טמפרטורת העור – זה אחד מגרויי הכאב העמוקים ביותר שהגוף יכול להיתקל בהם.
- תגובות גוף לא רצוניות – יכולות להיות מהירות וקטלניות – ליכולת המקורית לשחות היטב אין כל השפעה על התגובות הללו. חוסר היכולת לצוף מביאה לחושת פאניקה ואבדן שליטה מוחלט.
- היפו-תרמיה – ירידה הדרגתית בטמפרטורת ליבת הגוף ואובדן יכולת הציפה, חוסר ההכרה ובסופו של דבר למוות. אולם רוב האנשים הנופלים למים קרים מתים ברגע הראשון של הטבילה.
סיכון מוחשי מאוד
אבל – רוב האנשים שלא מנוסים בשחייה במים קרים (כמו רובנו) מוצאים כבר את 21 מעלות צלסיוס כטמפרטורה קרה.
במחקר שנערך לאחרונה אודות טביעת הטיטניק: בעקבות הפגיעה כמעט 1,500 נוסעים מצאו את עצמם במים. הים היה שקט מאד, וכמעט כולם היו מצוידים בחגורות הצלה. במשך שנים האמינו שהם מתו מקור במשך כשעה, אך כיום נמצא שרובם מתו בתוך דקות ספרות עקב הלם המים הקרים.
מה לעשות
חובתכם להכניס את אלמנט טמפרטורת המים למערכת שיקולי הבטיחות. לוודא שלובשים חגורת הצלה, להיקשר בחבלי חיים בכל פעילות מחוץ לקוקפיט ו/או בתנאי מז"א קשים ו/או לילה.
במקרה של נפילה – עצת המומחים היא לנסות צוף ללא תנועה בסביבות 60 עד 90 שניות באמצעות חגורת ההצלה. זה הזמן שלוקח לתופעות הלם הקור לחלוף והחזרת השליטה על הנשימה. תנוחת הציפה המומלצת היא להישען לאחור במים ולשמור על דרכי הנשימה נקיות תוך שמירה על רוגע ולחכות לחילוץ.
לאחר חילוץ – על המחלצים להיות מודעים לכך שאדם המחולץ ממים קרים עשוי להיראות סביר, אך עשוי להיות רגיש לטביעה משנית. מים הנכנסים לריאות עלולים לגרום לבצקת ריאות ולגרום למוות תוך 24 שעות לאחר האירוע. התסמינים שיש להיזהר מהם הם שיעול, כאבים בחזה, נשימה בעייתית, עייפות ועצבנות. חובה לקיים השגחה צמודה לאחר אירוע נפילה למים קרים. במקרה של תסמינים מושהים אלה ובכל מקרה להביאו למתקן רפואי בהקדם האפשרי.
לסיכום
מודעות, מודעות, מודעות: ברוב המקרים הקורבנות אינם טיפשים או פזיזים, ורבים מהם הם שחיינים חזקים ובעלי בטחון עצמי ביכולתם. אולם הם אינם מודעים לכך שהם עלולים להיקלע למלכודת קטלנית במיוחד.
הציוד הנדרש בהפלגה בתנאי מים קרים הם: לבוש חם, אפוד הצלה (עדיף אוטומטי) ,רתמה וחבל חיים, גלגלי הצלה.
קרדיט: RYA
פוסטים נוספים:
גישה והקשרות
גישה והקשרות לרציף היא בדרך כלל הפעולה האחרונה שלנו בסיום שיט ומיועדת לסקיפרים ותיקים ומתחילים כאחד, היא חשובה לא רק מסיבות של בטיחותיות ונוחות אלא משום שזה הרושם האחרון שאנחנו נשאיר על האורחים שלקחנו איתנו לשיט.
איך לצייד, לארוז ולאחסן תיק נטישה
אף ימאי לא רוצה לחשוב על מצב בו יש להזדקק לתיק הנטישה, אך תכנון, ארגון ואחסון התיק כראוי יכול להבדיל בין חיים למוות.
תכננו מראש – כך תוכלו להפליג בביטחון, ובידיעה שאתה מוכנים לתרחישים הטובים ביותר – והגרועים ביותר.
מסלולי שייט בים התיכון לסקיפרים מתחילים
היכן כדאי לסקיפרים מתחילים להתנסות בחוויות השייט המלאות הראשונות שלהם? מה יש לקחת בחשבון בתכנון הפלגות אלה? מאמר זה עוסק במסלולים בים התיכון: טורקיה, מונטנגרו, קרואטיה, ספרד ויוון. וכמובן – אתם מוזמנים להתייעץ איתנו
חופשת שייט ביאכטה בחו"ל
כשמגבלת הנסיעות ברחבי העולם תגיע לסיום (כולנו מקווים), שייט של חברים ובני משפחה ביאכטה יהיה פתרון חופשה אידיאלית.
אז הנה כמה עצות זהב למתעתדים לצאת לחופשת שייט עצמאי בחו"ל, בעיקר למי שעושים זאת לראשונה.
סכנה להרעלת גז בספינה – אתם מודעים?
בשיאן, טמפרטורות המים בים התיכון מגיעות ל-31 מעלות צלסיוס בקיץ ובמקומות מסויימים צונחות עד לכדי 5 מעלות בלבד בחודשי החורף.
ננסה להבין מה המקור להבדלים אלו, ומשפיע על הטמפרטורה של מי הים התיכון.
מה מפה סינופטית יכולה לספר לנו על מזג האוויר?
שירותים מטאורולוגיים של כל מדינה יוצרים מפות סינופטיות כדי לתת בסיס לתחזית. גם אפליקציות לחיזוי מזג אוויר כוללות מפות סינופטיות. ניתן לתהות ולשאול, מדוע יש בכך צורך? הרי תחזית מזג האוויר הסופית ברורה ונגישה בקלות. בואו נבין איך מפה סינופטית יכולה לעזור לנו ככלי עזר לקבלת החלטות? זה כדאי!