כוח קוריוליס

כוח קוריוליס

מאת: סקיפר יער ארז

בהסברים שלנו אודות אקלים, מזג אוויר וחיזוי מזג-אוויר אנו מזכירים לעיתים מזומנות את המושג 'כוח קוריוליס' או 'אפקט קוריוליס'. הפעם נקדיש לו מאמר נפרד. אך ראשית כדאי לדעת שהוא קרוי על שם הפיזיקאי הצרפתי בן המאה ה-19 – גוסטב קוריוליס, שהגדיר לראשונה את השפעתה של תנועה על גוף מסתובב.

לכוח קוריוליס השפעה עצומה על מזג האוויר. זה הכוח שמסתובב ציקלונים ואנטיציקלונים, והוא זה שמשפיע על כיוון רוחות הסחר וזרמי הים.

בואו נסביר

הגדרת אפקט קוריוליס: כל גוף שנע על פני כדור הארץ תמיד סוטה ימינה בחצי הכדור הצפוני ושמאלה בחצי הכדור הדרומי.  

למה? 

כדור הארץ מסתובב סביב ציר דמיוני בין הקטבים ולכן כל הנקודות על פני פניו נעות סביב ציר הסיבוב הזה. אבל הן נעות במהירויות שונות.

התבוננו באיור 1: נקודה A בתמונה תנוע סביב הציר מהר יותר מנקודה B. זאת כיוון שכל נקודה, המסתובבת סביב הציר, נעה על מעגל דמיוני שמרכזו הוא על ציר הסיבוב של כדור הארץ.

הנקודות שנמצאות בקווי רוחב שונים (כמו A ו- B), יוצרות מעגלים ברדיוסים שונים. ככל שהקוטב קרוב יותר, כך הרדיוס קטן יותר ואורך המעגל קצר יותר.

המעגל הארוך ביותר יהיה על קו המשווה, כלומר נקודה על קו המשווה חייבת "לנסוע" מרחק ארוך מאוד במהלך סיבוב אחד של כדור הארץ סביב צירו. לעומתה נקודה קרובה לקוטב צריכה לנסוע מרחק ממש קצר.

משך הסיבוב זהה לכל הנקודות – יממה אחת,  אך המרחק שהן עוברות שונה. לכן הנקודות הקרובות יותר לקו המשווה "נוסעות" מהר יותר. 

ולעניין מזג האוויר

נדמיין שמסת אוויר נעה צפונה מנקודה A לנקודה B. (מסומן בחץ לבן באיור 2)

האטמוספרה מסתובבת יחד עם כדור הארץ, כך שמסת האוויר הנעה מ- A ל- B גם נעה באותו זמן גם סביב ציר הסיבוב של כדור הארץ.

מסת האוויר בנקודה A מסתובבת מהר יותר מנקודה B. ולכן כאשר האוויר הזה יגיע לנקודה B הוא יהיה מהיר יותר ממהירות הסיבוב של נקודה B עצמה. כתוצאה מכך תיווצר סטייה ימינה מן המסלול A-B המקורי (ראו באיור 3).

כאשר מסת האוויר נעה מקווי הרוחב הגבוהים לקווי הרוחב באזור קו המשווה, ההיפך קורה: מסת האוויר בנקודה B מסתובבת לאט יותר מנקודה A. ולכן כאשר האוויר יגיע לנקודה A הוא יהיה איטי יותר ממהירות הסיבוב של נקודה A עצמה. כתוצאה מכך תיווצר סטייה ימינה מן המסלול A-B המקורי (ראו באיור 4).

ומאותה סיבה בדיוק – בחצי הכדור הדרומי ההיפך הוא הנכון – הסטייה תמיד לשמאל.

כרגיל, נשמח לענות על כל שאלה. צרו איתנו קשר.

קרדיט מקור: windy.app

פוסטים נוספים:

הוריקן ים תיכוני

ההוריקן הים תיכוני הינו תופעה דמוי סופה טרופית המתרחשת בים התיכון. (באנגלית Medicane שילוב של המילים Mediterranean (הים התיכון) ו-Hurricane (הוריקן).

קרא עוד »
סדנת צילום

מדד CAPE

באתרי חיזוי מזג אוויר קיים מדד חיזוי מעניין. מדד המאפשר לחזות פוטנציאל היווצרות, התפתחות ותנועה של סערה. כשייטים, כדאי שנדע להשתמש בו.

קרא עוד »

אל ניניו

אל ניניו – תופעה אקלימית המתרחשת אחת לכמה שנים, של עלייה בטמפרטורת מי האוקיינוס השקט ממערב לפרו ואקוודור בדרום אמריקה לפרק זמן של כמה חודשים.

קרא עוד »

למה השמיים כחולים

כל הילדים שואלים את השאלה הזו ואז הם הופכים למבוגרים ו … ממשיכים לשאול את אותה שאלה. האם השמיים באמת כחולים? ומה צבע השמש? ולמה השקיעה אדומה? היום נענה בצורה ברורה.

קרא עוד »

אודות יער ארז

RYA Yacht Master, מדריך לכלל מקצועות השייט. מרכז קורס Yacht Master ב-Sea-Gal. בוגר תואר ראשון בגיאוגרפיה היסטורית ותואר שני במינהל עסקים. מוסמך בהדרכה ובהנחיית קבוצות.