מאת סקיפר יער ארז
אירועים חמורים שהתרחשו לאחרונה במפרץ עומאן הדגישו את חשיבות קיום נהלי השייט הבינלאומיים.
רקע
ממש לאחרונה, בהפרש של ימים ספורים, בסוף יולי ובתחילת אוגוסט 2021, הותקפו שתי אוניות במימי מפרץ עומאן:

29/7/21 – התקפה ראשונה- התקפת האוניה "מרסר סטריט":
המיכלית "מרסר-סטריט", ששטה תחת דגל ליבריה, שייכת לחברה יפנית ומופעלת על ידי חברה בריטית בבעלות איש העסקים הישראלי אייל עופר, הותקפה, ככל הנראה, כחלק מהמערכה בסכסוך האיראני-ישראלי.
האוניה שהותקפה הייתה בדרכה מטנזניה לאיחוד האמירויות. האוניה נפגעה באזור הגשר. בהתקפה נהרגו שני אנשי צוות, קפטן רומני ומאבטח בריטי. הצי החמישי של ארצות הברית הודיע כי אוניותיו נענו לקריאות חירום ומצוקה של המכלית, וליוו אותה לנמל. האוניה שטה לנמל בכוחות עצמה.
לאחר בדיקה הודיע הצי האמריקאי שהאוניה הותקפה פעמיים ע"י כטמ"מ (כלי טייס מוטסים מרחוק) "מתאבדים" (ראו תמונה להלן)

3/8/21 – התקפה שנייה – השתלטות עוינת על האוניה "אספלט-פרינסס":
מספר חמושים שכפי הנראה שייכים לכוחות של צבא איראן – או של אחת השלוחות שלו – עלו למכלית הנפט "אספלט-פרינסס" (ראו תמונה להלן), שנושאת את דגל פנמה. בהקלטה מרשת הקשר בין האוניה למשמר החופים של האמירויות נשמע איש צוות אומר כי יש "בין חמישה לשישה איראנים חמושים" על הסיפון.
החמושים עזבו את האוניה למחרת היום. גורמים רשמיים בטהרן הכחישו את האירוע מכל וכל.

התראות AIS מפתיעות
בערך באותו זמן נקלטו אותות AIS (מערכת זיהוי אוטומטית) של 5 אוניות אחרות במפרץ עומאן המדווחות "ללא שליטה" (באנגלית "ללא פיקוד" Not Under Command – NUC). הדבר עורר מייד חשש שהתקפות מתרחשות גם על כלי שייט אלה, כולל התקפות סייבר אפשריות. מערכות סיכול טרור בעולם נכנסו לכוננות התערבות וחילוץ. תוך זמן קצר הובהר כי מדובר בהתראת שווא ומערכות הביטחון הפעילו נוהל תחקיר – מדוע ניתנה ההתראה.
מה אומר הנוהל
על פי הנהלים של IMO (האמנה של התקנות הבינלאומיות למניעת התנגשויות בים) המונח "ללא שליטה – NUC" מגדיר כלי שייט אשר, ציטוט: "בנסיבות יוצאות דופן אינן מסוגלות לתמרן כנדרש … ולכן אינו מסוגל לפנות דרך לכלי שייט אחר ". נסיבות יוצאות דופן כאלה יכללו מקרים וכשלים כגון: כשל בהגה, כשל במנוע, כשל במערכת אספקת החשמל, שריפה, הצפה, תזוזת מטען בלתי נשלטת ובעיה ביציבות כלי השייט. כלומר – האוניה נסחפת ללא שליטה.
התראת "ללא שליטה- NUC " לא אמורה לשמש בשום נסיבות אחרות.
אבל
אבל במקרה של האוניות במפרץ עומאן שדיווחו "ללא-שליטה" במערכת AIS שלהן , לא הייתה באוניות אלה כל תקלה. הן נסחפו בכוונה.
בתחקיר שנערך לבדיקת האירועים עלה דבר מדהים: לאורך שנים השתרש נוהג לפיו קברניטים מגדירים NUC במערכת AIS כאשר האוניה נסחפת בכוונה (!). ובכך הם פטורים מפינוי דרך (למשל: משלב הפסקת מדחפים עד נקודת עגינה / היקשרות למצוף לפני הכניסה לנמל היעד).
נסביר
כיום מיקום אוניות מועבר באמצעות AIS כך שאוניות אחרות מודעות למיקומן. מידע AIS משמש גם להפעלת פלטפורמות בינלאומיות למעקב אחר כלי-שייט (כגון MarineTraffic המוכרת לנו). מן הנתונים עולה שישנם יותר מ -400,000 מכשירי AIS ברחבי העולם המשדרים מיקום, זהות, מסלול, מהירות ומידע נוסף על כלי השייט.
בתחקיר נתוני מערכת המעקב של חברת MarineTraffic עולה שביממה שבין 16-17 באוגוסט 2021 למשל, היו בעולם 446 ספינות שהגדירו שהן NUC – ("ללא שליטה") !!!.
ברור שלא סביר שבתוך יממה אחת כל כך הרבה אוניות חוו תקלה במנוע, שריפה, הצפה או "נסיבות חריגות" אחרות.
סביר להניח שגם כלי שייט אלה נסחפו בכוונה. (ראו דוגמה בצילום המסך שלהלן)

נסכם
אוניות נדרשות לדווח על מצב הניווט שלהן במערכת AIS.
מערכת AIS מעמידה 13 אפשרויות שונות להגדרת מצב כלי השייט, ביניהן 2 אפשרויות של הגדרת מוגבלות בתמרון בהתאם מלא לנוהלי IMO.
שימוש שגוי ולא אמין במצב NUC הוא בלשון המעטה לא ראוי עד לא אחראי ומסוכן.
השימוש במצב "ללא שליטה" באופן גורף עלול להביא לכך שההתייחסות לאוניות במצב-אמת של "ללא שליטה" תהיה פושרת ולא ערנית מספיק מצד כלי השייט הסובבים. האירוע במפרץ עומאן הבהיר זאת היטב!
למען ביטחוננו ובטיחותנו:
מצופה מאיתנו כמשיטים לפעול בים בהתאם לנהלים הבינ"ל שהוגדרו (IMO).
אי קיום נהלים בים עלול לגרום מצב סכנה מוחשי.
פוסטים נוספים:

הוריקן ים תיכוני
ההוריקן הים תיכוני הינו תופעה דמוי סופה טרופית המתרחשת בים התיכון. (באנגלית Medicane שילוב של המילים Mediterranean (הים התיכון) ו-Hurricane (הוריקן).



למה השמיים כחולים
כל הילדים שואלים את השאלה הזו ואז הם הופכים למבוגרים ו … ממשיכים לשאול את אותה שאלה. האם השמיים באמת כחולים? ומה צבע השמש? ולמה השקיעה אדומה? היום נענה בצורה ברורה.

מסתורי "האש של סנט אלמו"
מהי "האש המשונה" שראה כריסטופר קולומבוס במסעו מאירופה לאמריקה? ננסה לברר.

רוחות הסחר
מהי "האש המשונה" שראה כריסטופר קולומבוס במסעו מאירופה לאמריקה? ננסה לברר.

זרמי הסילון
שאלתם פעם את עצמכם מדוע טיסה מישראל מערבה, אורכת יותר זמן מאשר טיסה מאותו יעד בחזרה לישראל? טיסה מישראל לארה"ב, למשל, לוקחת כשעה ואף יותר מאשר טיסה מארה"ב לישראל למרות שהמרחק כמובן זהה. הסיבה המשמעותית ביותר לתופעה היא סוג מיוחד של רוחות רום הנקראות – זרמי הסילון.

חיזוי לחץ ברומטרי לצורך חיזוי מז"א לשייטים
בימינו תחזית מזג האוויר כוללת מודלים מורכבים שלוקחים בחשבון פרמטרים רבים, החל מטמפרטורת האוויר וכלה באופי הגיאולוגי של פני הארץ.
אך כאשר אנשים התחילו לחזות את מזג האוויר לראשונה, הם הסתמכו על פרמטר אחד בלבד. הפרמטר הזה היה לחץ האוויר או הלחץ הברומטרי.
כדי להבין באמת את מזג האוויר, חשוב להבין גם את מושג לחץ האוויר. אז בלי לחץ – בואו נבין את זה.


עגינה ים תיכונית – גישת ירכתיים
ככלל, עגינה ים תיכונית היא בדרך כלל עם ירכתיים לרציף כדי להקל על הירידה לחוף. אבל כשאינכם בטוחים לגבי עומק המים בסמוך לרציף, כדאי לנקוט בגישת חרטום אשר תשאיר את ההגה והמדחף שלכם במים עמוקים ובטוחים יותר. גישת צד ניתן למצוא בדרך כלל רק בתחנת תדלוק או ברציף ההמתנה. אז בואו נדבר על גישת ירכתיים בעגינה ים-תיכונית.


מעמדם המשפטי של האזורים הימיים בישראל
כשייטים, אנחנו משתמשים לא אחת במושגים כגון: מימי חופין, מים טריטוריאליים וכדומה, ולא תמיד יודעים מה במדוייק מבטאים מושגים אלה.
ביקשנו מעו"ד ברק בנדיקט לעשות סדר ולהבהיר. זה חשוב וגם מעניין.




ענני סטרטוספירה קוטביים
PSC – Polar stratospheric clouds
זהו הציור הידוע "הצעקה" של האמן הנורווגי אדוארד מונץ'. יש מדענים הסבורים שהאמן יצר אותו מהתרשמות מענני סטרטוספירה קוטביים. אם זה נכון, הרי שהציור של מונק הוא אחד הייצוגים החזותיים המתועדים הראשונים של PSC.

השדה המגנטי של כדור הארץ
כשייטים אנחנו משתמשים במצפן מגנטי מעשה יום-יום. אנחנו סומכים על המצפן שיראה לנו באופן אמין את הצפון המגנטי של כדור הארץ. אבל איך זה בעצם קורה? בואו נלמד איך מגנטים עובדים. ולמה לחיות על מגנט בגודל של כוכב לכת זה דבר טוב. זה טיפה מורכב… מבטיח לפשט.



כוח קוריוליס
לכוח קוריוליס (Coriolis force) השפעה עצומה על מזג האוויר. זה הכוח שמסתובב ציקלונים ואנטיציקלונים, והוא זה שמשפיע על כיוון רוחות הסחר וזרמי הים.