מאת סקיפר יער ארז
ישנן תופעות טבע אשר פשוטו כמשמעו מאפשרות לחיים להתקיים באזורים שונים בעולם. בין החשובות שבהן הוא זרם הגולף. בואו נבין על מה ולמה.
הפעם נדבר על זרם הגולף – אולי הזרם המפורסם ביותר באוקיינוסים בעולם
זרם הגולף מביא חום טרופי לאירופה וצפון האוקיאנוס האטלנטי. תארו לעצמכם: אם לא היה זרם הגולף, החורף באירופה יכול היה להיות קר יותר ב- 10-20 מעלות צלזיוס (אגב, זה עדיין אפשרי בגלל התכה של קרחונים, אבל בוא נעזוב את זה לעת עתה).
זרם הגולף מסיע יותר מים מכל הנהרות בכדור הארץ, יחד!
וכדאי להזכיר גם את מהירותו: במקומות מסוימים הוא מגיע ל- 2.5 מטר בשנייה. (נהרות זורמים בדרך כלל במהירות של פחות מ- 1 מטר בשנייה). הרוחב הממוצע של זרם הגולף הוא 70-100 ק"מ.
איך נוצר זרם כל כך מהיר?
רוחות נושבות לאורך קו המשווה כל השנה (ממזרח למערב) – אלה רוחות הסחר (עליהן נדבר בנפרד).
כאשר הרוח נושבת מעל פני האוקיאנוס, היא מושכת איתה ו"מסיעה" את שכבות המים העליונות. דבר היוצר כאילו "עודף" מים באזור קריביים. חלק מאותם עודפים נדחקים למפרץ מקסיקו. עומק המפרץ הוא קטן (יחסית לאוקיאנוס), כך שהמים מתחממים במידה ניכרת ועוברים מהים הקריבי לאוקיאנוס האטלנטי. כך נוצר זרם פלורידה.
החלק האחר של עודף המים נע מעט מצפון לים הקריבי ומפרץ מקסיקו, תוך עקיפת האיים האנטילים מצפון. זרם זה נקרא זרם האנטילים.
כשזרמי פלורידה והאנטילים מתלכדים, נוצר זרם הגולף (המפרץ).

זרם הגולף נע צפונה, כשהוא כמעט צמוד לחופה המזרחי של צפון אמריקה, ואז נכנס לאוקיאנוס הפתוח. לאחר מכן פונה זרם הגולף מזרחה, לכיוון אירופה.
ישנן שתי סיבות לכך:
זרם הגולף פוגש את זרם הלברדור הקר מצפון, שמסיט אותו מזרחה (ראה תמונה).
אפקט קוריוליס, המסיט ימינה את כל הזרמים הנעים בחצי הכדור הצפוני (על כך ראו מאמר נפרד כאן).

אבל למעשה, זה קצת יותר מסובך מזה
תזכורת – אפקט קוריוליס: אם גוף נע על פני כדור הארץ, הוא תמיד נוטה ימינה בחצי הכדור הצפוני ושמאלה בחצי הכדור הדרומי. אכן, זרם הגולף מוסט בגלל אפקט קוריוליס. אבל יש מורכבות נוספת: זה לא רק סטייה ימינה. ישנה השפעה הנקראת ההתעצמות המערבית, והיא קשורה לשינוי בתאוצת הקריוליס.אבל למעשה, זה קצת יותר מסובך מזה

בתמונת לוויין של זרם הגולף, שצולמה באמצעות הדמיה תרמית. ניתן לראות שתי טבעות מצפון ומדרום לזרם הגולף. הטבעות הנעות צפונה מחממות את המים, ואילו אלה הנעות דרומה מקררות אותם.
במהלכו צפונה זרם הגולף מתקרר בהדרגה: חלק מהחום אובד באמצעות אידוי. וכמובן שמי זרם הגולף החם מתערבבים עם מי האוקיאנוס הקר סביבו, כך שהוא מאבד את מרבית החום שלו בדרכו לאירופה.
זרם הגולף מתקרר גם בגלל מגע עם אוויר קר יותר שמעליו וגם מן העובדה שלעיתים נוצרות הסתעפויות של הזרם הראשי (למשל באזור האיים הקנריים). הסתעפויות אלה הופכות לזרמים חדשים של מים חמים באוקיאנוס.
אף על פי כן, כשהוא מגיע לאירופה, זרם הגולף עדיין מספיק חם בכדי ליצור אקלים מעודן יותר ביבשת.

יש מדענים שחוששים שההתחממות הגלובלית תעצור את זרם הגולף מלהגיע לחופי אירופה והאקלים יתקרר שם מאוד. כיצד זה אפשרי?
ככל שכדור הארץ יוסיף להתחמם כך הקרח בקטבים ימס בצורה פעילה יותר. קרחוני גרינלנד יימסו ויתפילו את מי הים הסמוך, שכן המים בקרחונים כמעט מתוקים.
כיצד זה ישפיע על התנהגות זרם הגולף ועל האקלים באירופה?
כאמור מקור הזרם הוא מים טרופיים. בגלל אידוי חזק ומחוסר גשמים באזורים הטרופיים יש למים שם מליחות גבוהה. ככל שהמים מלוחים יותר הם כבדים יותר,
אם מי הימים הצפוניים יהפכו מתוקים יותר, זרם הגולף המלוח, יהיה כבד יותר ממסת המים שמסביבו, וכך יתחילו מי הזרם החמים לשקוע הרבה לפני שיתקרבו ולאירופה. המים החמים ירדו לתחתית האוקיאנוס ולא יגיעו לאירופה.
הפרדוקס
ההתחממות הגלובלית עלולה לגרום להתקררות האקלים באירופה,
ויש מדענים הגורסים – התקררות עד כדי שובו של עידן קרח ליבשת אירופה!
הנה עוד סיבה לצמצם ככל האפשר את ההתחממות הגלובלית!
קרדיט: Windy.App
פוסטים נוספים:

הוריקן ים תיכוני
ההוריקן הים תיכוני הינו תופעה דמוי סופה טרופית המתרחשת בים התיכון. (באנגלית Medicane שילוב של המילים Mediterranean (הים התיכון) ו-Hurricane (הוריקן).



למה השמיים כחולים
כל הילדים שואלים את השאלה הזו ואז הם הופכים למבוגרים ו … ממשיכים לשאול את אותה שאלה. האם השמיים באמת כחולים? ומה צבע השמש? ולמה השקיעה אדומה? היום נענה בצורה ברורה.

מסתורי "האש של סנט אלמו"
מהי "האש המשונה" שראה כריסטופר קולומבוס במסעו מאירופה לאמריקה? ננסה לברר.

רוחות הסחר
מהי "האש המשונה" שראה כריסטופר קולומבוס במסעו מאירופה לאמריקה? ננסה לברר.